Var med och skriv historia!
Kärnvapen är det enda massförstörelsevapen som ännu inte har förbjudits genom ett internationellt avtal.
I en värld med ökade spänningar och upprustning är det hög tid att världens stater tar ansvar och förbjuder dessa inhumana vapen. I mars inleds därför förhandlingar vid FN för att förbjuda kärnvapen.
Idag finns cirka 15 000 kärnvapen i världen. Istället för att, i enlighet med överenskomna förpliktelser, nedrusta väljer kärnvapenstaterna att förnya sina arsenaler för miljarder. USA:s nya president Donald Trump har uttryckt sin vilja för att upprusta ytterligare, Ryssland har utökat sin kärnvapenkapacitet i vårt närområde, Pakistan tillverkar kärnvapenkapabla missiler och Indien utvecklar ubåtar som kan förses med kärnvapen. Riskerna ökar konstant.
Samtidigt pågår det en motrörelse. Historia håller på att skrivas då en majoritet av världens stater kommer att inleda förhandlingar om att förbjuda kärnvapen. Efter majoritetsbeslut i FN förra året kommer förhandlingar om ett kärnvapenförbud att startas i slutet av mars. Processen har goda förutsättningar att sluta i ett kraftfullt och effektivt avtal som stigmatiserar kärnvapnen och pressar kärnvapenstaterna till nedrustning.
Vi välkomnar Sveriges ställningstagande för ett förbud mot kärnvapen. Regeringen måste nu ta en aktiv roll för att garantera att förbudet blir så starkt som möjligt!
ICAN Global Week of Action
Vi uppmärksammar och höjer temperaturen inför FN-förhandlingarna om ett kärnvapenförbud 27-31 mars.
Stöd förhandlingarna av ett förbud mot kärnvapen genom att:
- Twittra Margot Wallström: Hej @margotwallstrom, jag vill att Sverige arbetar för ett starkt förbud mot kärnvapen under förhandlingarna 2017! #nuclearban
- Mejla Sveriges FN-ambassadör: http://nuclearban.org
- Stöd (IKFF/SLMK). Ju fler vi är desto starkare blir vår röst för ett förbud mot kärnvapen!
Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, och Svenska Läkare mot kärnvapen är en del av ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) som samlar 440 organisationer i 100 länder.