ICAN

Svenska Läkare mot Kärnvapen är en del av den internationella kampanjen för kärnvapnens avskaffande ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, och driver ICAN i Sverige.

ICAN arbetar för:

  • Att stigmatisera och eliminera kärnvapen.
  • Att fler aktörer erkänner att det är en universellt humanitär nödvändighet att förbjuda kärnvapen, både för stater som har dem och inte har dem.
  • Att fler aktörer erkänner att all användning av kärnvapen har katastrofala humanitära konsekvenser.
  • Att fler stater går med i FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

Idag har kampanjen över 650 partnerorganisationer i 110 länder.

ICAN var den drivande kraften för att starta förhandlingar om ett förbud mot kärnvapen och drev förbudsprocessen framåt. FN:s konvention om ett kärnvapenförbud antogs den 7 juli 2017. ICAN tilldelades Nobels fredspris 2017 ”för sitt arbete med att lyfta fram de katastrofala humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen och för sina banbrytande ansträngningar för att åstadkomma ett förbud mot sådana vapen”.

ICAN:S HISTORIA

ICAN bildades 2007 av International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW. Sedan ICAN startades har kampanjen varit pådrivande för att lyfta fram och skifta fokus till det humanitära perspektivet i den internationella kärnvapendebatten.

ICAN I SVERIGE

Svenska Läkare mot Kärnvapen är en av organisationerna som driver ICAN i Sverige och sitter i ICAN:s internationella styrgrupp.

Vill du veta mer om hur din organisation kan bli en del av ICAN? Läs om hur du gör här.