2017 – Framgångens år
Av: Clara Levin
Wow! Vilket år det har varit! Vi har under året lyckats förhandla fram ett förbud mot kärnvapen OCH vunnit Nobels fredspris! Det känns så ljuvt att få avsluta detta året på topp med våra framgångar i ryggen. Alla våra medlemmar och alla som är engagerade i kärnvapenfrågan kan och bör känna sig riktigt stolta över årets prestationer.
Nu, så här i slutet av året som har varit späckad med händelser är det svårt att minnas vad det faktiskt är vi har gjort. Alla de detaljer som vi har vänt och vridit på, fokuserat på och alla de timmar som vi har lagt ner är nu som bortblåsta. Trots det så är det alla detaljer och nerlagda timmar som gjort att vi är där vi är idag.
Låt oss backa bandet lite. För nästan exakt ett år sedan, den 23 december 2016 antog FN:s generalförsamling en resolution om att starta förhandlingar om ett kärnvapenförbud. Detta förbud, bestämdes det, skulle förhandlas fram under fyra veckor 2017 med slut den 7 juli. Förhandlingarna blev intensiva och vi skrev många blogginlägg om det. När allt var som mest hektiskt och klyftan mellan staterna kändes allt för stor var det lätt att känna tvivel om att det kanske inte skulle finnas en färdig text den 7 juli. Men oj var fel det var. Det blev tillslut en avtalstext som antogs av 122 stater. Vi som var på plats kommer nog aldrig glömma känslan i rummet och den magi som var. När Setsuko Thurlow höll det avslutande talet var nog inget öga i rummet torrt. Ett riktigt bra avslut på en intensiv period.
Under våren ägde även den första förberedande kommittén för icke-spridningsavtalet (NPT) rum i Wien. Om vi hade fått en krona för varje gång en stat sa att ”NPT är hörnstenen inom kärnvapennedrustning och icke-spridning” så hade vi varit rika nu. Även om NPT är ett viktigt avtal så är det svårt att inte känna någon slags tristess över dessa möten (som även har en extrem överrepresentation av män). Kanske känns det så för att det inte händer något inom avtalet, det vill säga mycket snack och lite verkstad. Förhoppningsvis blir den andra förberedande kommittén, som äger rum under våren i Genève, roligare och mer spännande.
Samma vecka som förbudsförhandlingarna i FN avslutades så pågick Almedalen. Vi hade en tapper skara på plats som deltog och anordnade seminarier samt höll i två aktioner på Hamnplan. Under nästa år kommer vi att befinna oss på plats i Visby igen, men med full styrka.
Att arbeta med kärnvapennedrustning innebär att vi måste jobba i alla led. Till exempel så är vi med i nätverket Schyssta pensioner där vi arbetar med att få till nya regler för AP-fonderna. Den 7 juli kom ett förslag till nya regler för Första–Fjärde AP–fonderna. Förslaget var under hösten uppe för remiss och kommer förhoppningsvis träda i kraft i juli 2018. Dock kommer detta inte att innebära så stora förändringar i praktiken. Fonderna kommer att fortsätta styras som tidigare; den största skillnaden är angående placeringsregler och ansvarsfulla investeringar, som kommer att komma in som lagtext. Största problemet med det nya förslaget är att hög avkastning fortfarande är det övergripande målet. Enligt våra senaste beräkningar hade Första–Fjärde AP–fonderna den 30 juni investeringar på närmare 11,5 miljarder kronor i bolag kopplade till kärnvapen. Vi får väl se vad slutsumman för året landar på.
Som grädde på moset tilldelades ICAN Nobels fredspris 2017: for its work to draw attention to the catastrophic humanitarian consequences of any use of nuclear weapons and for its ground-breaking efforts to achieve a treaty-based prohibition of such weapons. Känslan när den Norska Nobelkommittén läste upp motiveringen går inte att beskriva. Det var en sådan lättnad och glädje som gav oss bekräftelse för vårt arbete och allt som vi har gjort under dessa år. Nobelpriset ger oss ett utrymme i debatten som vi inte tidigare haft och det ger oss möjligheter att fortsätta sprida vårt budskap.
Vi har även lanserat ett Läkarupprop för att uppmana den svenska regeringen och riksdagen att skyndsamt underteckna och ratificera FN:s kärnvapenkonvention, så att den kan träda i kraft och implementeras. Är du läkare är du varmt välkommen att ansluta dig!
Tack för allt ert stöd, engagemang och era gåvor under året! Nu samlar vi kraft inför ett händelserikt 2018!
God jul och gott nytt år!