Aktuellt

Året som gått – 2018

Ett helt år har gått sedan den norska nobelkommittén tillkännagav ICAN som mottagare av Nobels fredspris. Nu har stafettpinnen gått vidare till två nya, värdiga mottagare: läkaren Denis Mukwege och yazidiern Nadia Murad, som får priset för sin kamp mot sexuellt våld mot kvinnor.

Läs hela

PRESSMEDDELANDE: USA BACKAR ÅTERIGEN FRÅN TIDIGARE LÖFTEN OM NEDRUSTNING

I helgen rapporterade The Japan Times att USA backar från tidigare löften om nedrustning inom Icke-spridningsavtalet om kärnvapen, NPT. NPT har sedan 1970 hållit kärnvapenspridningen i schack och kallas alltjämt hörnstenen för kärnvapennedrustning. NPT är det avtal som de allra flesta håller högst av alla kärnvapenrelaterade avtal, inte minst för den nästintill totala anslutningen av stater, 191 av världens stater är idag anslutna. NPT:s artikel VI manar till förhandling om nedrustning i god anda och ligger till grund för bland annat den nyligt antagna FN-konventionen om förbud mot kärnvapen.

Läs hela

Sverige stupar på mållinjen

Av: Clara Levin, projektledare 

Generalförsamlingens första utskott är nu över och det finns en del att reflektera över. Till exempel hur FN:s kärnvapenkonvention förenar stater, både de som är för och de som är emot. Det har hållits extremt många uttalanden och varit mycket upprepningar och mycket diskussion har det varit under det som kallas för rights of reply.

Läs hela

Ny rapport: Nuclear Weapons Ban Monitor

Norsk Folkehjelp, en norsk partnerorganisation till ICAN, har tagit fram en rapport för att följa utvecklingen av FN:s kärnvapenkonvention, Nuclear Weapon Ban Monitor. Denna rapport mäter framsteg, ikraftträdande och universalisering av FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen, TPNW. Rapporten utvärderar i vilken utsträckning staternas politik och praxis följer eller strider mot de åtgärder som är förbjudna av konventionen.

Läs hela

Uttalande: Risken för kapprustning ökar alltjämt

Samtidigt som USA:s Donald Trump informerat om att lämna det viktiga INF-avtalet från Kalla kriget och öppnar för en tveksamhet kring Nya START kommer oroande rapporter om ryska förberedelser för att förvara kärnvapen i Kaliningrad. Det är minst sagt en illavarslande utveckling som riskerar att föra oss tillbaka till ett, i bästa fall, kallt krig med fler kärnvapenstater i världen än förra gången.

Läs hela

USA lämnar INF-avtalet: nu ökar risken för kärnvapenkapprustning

I natt svensk tid aviserade USA:s president Trump att han avsåg dra ur USA ur det bilaterala nedrustningsavtalet INF (Intermediate-Range Nuclear Forces). Avtalet förhandlades fram under Kalla kriget och syftade till att avveckla medeldistansrobotar. USA har tidigare beskyllt Ryssland för att bryta mot avtalet och nu ämnar alltså USA att lämna avtalet helt.

Läs hela

Genusspråk gör kärnvapenstat nervös under FN-möte

Varje år i oktober samlas världens stater på FN:s högkvarter i New York för möten i FN:s generalförsamling. Generalförsamlingen är ett konsensusbyggande samfund där alla medlemsstater ska enas om frågor rörande internationell fred och säkerhet. Mötet inleds med två veckor av allmän debatt, varefter staterna delar upp sig i sex specialutskott där varje utskott diskuterar olika specialområden och rekommenderar slutligen resolutioner att antas av generalförsamlingen. Dessa resolutioner blir inte lagligt bindande, men de kan anses som normgivande. I det första utskottet behandlas nedrustningsfrågor, så som kärnvapen, andra massförstörelsevapen och konventionella vapen.

Läs hela

Kärnvapen i valet?

I våras skickade vi ut en enkät till alla riksdagspartier där vi frågade om de anser att Sverige ska skriva under och ratificera FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen samt hur bör Sverige (istället/utöver kärnvapenkonventionen) arbeta för kärnvapennedrustning. Svaren vi fick var inte positiva.

Läs hela

Förbjud kärnvapen!

Framfört av: Gunnar Westberg, Sergels torg 25 augusti 2018

Föreningen Läkare mot Kärnvapen bildades 1981. Vi trodde att om vi kunde få människor att verkligen ta till sig sanningen, att kärnvapen kan utrota mänskligheten, då skulle människor se till att kärnvapnen avskaffades.

Läs hela

Ny fredsskulptur i Göteborg

Av: Gunnar Westberg 

På Hiroshimadagen den 6 augusti 2018 överlämnade konstnären Bertil Gustavsson en skulptur till ”Fredsvännerna i Göteborg”. I praktiken betyder det Fredsam, samarbetsorganisationen för fredsgrupper i Göteborg.

Läs hela

Engagera dig i valrörelsen

Vi har lanserat en sida för att underlätta för dig att engagera dig i valet och påverka partierna och politikerna. Kolla in och engagera dig! Du hittar allt material här.

Läs hela

Valguide 2018

Kärnvapenhotet är en fråga som idag sällan kommer upp på den politiska dagordningen i Sverige. Därför har vi ställt två frågor till riksdagspartierna om hur de ställer sig till FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen och hur de aktivt kommer att arbeta för nedrustning.

Läs resultatet här: Sverige och kärnvapen 2018

Läs hela

Pressmeddelande: Svensk export hindrar inte Sverige från att ansluta sig till kärnvapenkonventionen

Så länge Sverige inte exporterar material som de vet ska användas för kärnvapen hindrar inte exporten en svensk anslutning till FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen. Det menar rapporten The treaty on the prohibition of nuclear weapons: Implications for Sweden’s imports and exports of nuclear material and itemsav forskaren Stuart Casey-Maslen, professor i folkrätt vid universitetet i Pretoria, Sydafrika. Det är den andra rapporten i vår serie som lyfter olika aspekter kring ett svenskt tillträde till kärnvapenkonventionen.

Läs hela

Sammanfattning av The TPNW and its compatibility with Sweden’s security arrangements

Av: Bonnie Docherty, Associate Director of Armed Conflict and Civilian Protection, Lecturer on Law, International Human Rights Clinic, Harvard Law School

Sammanfattningen gjord av Jan Larsson, jan.larsson@slmk.org.

Artikeln beskriver de legala konsekvenserna för Sverige vid anslutning till FN:s konvention om förbud mot kärnvapen, här kallad ”konventionen” eller TPNW (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Artikelns två fokus är internationellt försvarssamarbete och förpliktelser som Sverige har enligt andra ingångna avtal och överenskommelser. Först ska framhållas att Sverige redan uppfyller de flesta av kraven i konventionen genom att inte förfoga över kärnvapen, genom att aldrig ha testat kärnvapen och genom att vara anslutet till icke-spridningsavtalet som kärnvapenfri stat.

Läs hela

Pressmeddelande: Inga juridiska hinder för svensk anslutning till FN:s kärnvapenkonvention enligt ny studie från Harvard Law School

Idag publicerar amerikanska Harvard Law School en ny studie som fastslår att det inte föreligger några juridiska hinder för en svensk anslutning till FN:s kärnvapenkonvention. Artikeln, ”The treaty on the prohibition of nuclear weapons and its compatibility with Sweden’s security arrangements” granskar svenska militära sammarbeten i relation till konventionen.

Läs hela

Testa: Hur skulle du drabbas av en kärnvapenexplosion?

Just nu finns närmare 1 800 kärnvapen placerade runt om i världen, redo att avfyras inom loppet av bara några minuter. På bara tio sekunder kan en kärnvapenexplosion döda hundratusentals människor, orsaka global ödeläggelse och radioaktiva föroreningar. Svenska Läkare mot Kärnvapen verkar för att förbjuda och eliminera alla kärnvapen.

Läs hela

President Trump ökar risken för kärnvapenspridning och kärnvapenkrig

Av: Gunnar Westberg

Redan på 1950-talet startade Iran ett omfattande nukleärt program, med amerikanskt understöd och i samarbete med Israel och Sydafrika. År 1970 skrev Iran under icke-spridningsavtalet, NPT. År 2003 larmade en iransk dissidentgrupp om att Iran hade startat urananrikning med inriktning på ett kärnvapenprogram. Irans kärntekniska verksamhet har sedan dess stått under noggrann kontroll från IAEA. Denna kontroll har fungerat, fast med vissa svårigheter.

Läs hela

Den sköra men ack så viktiga diplomatin

Av: Clara Levin, Josefin Lind & Andreas Tolf

USA har beslutat att lämna det kärntekniska avtalet med Iran. Nyheten kom i tisdags och omvärldens reaktioner lät inte vänta på sig. Även spänningarna i Mellanöstern har ökat och vad detta kommer att få för konsekvenser är fortfarande ovisst. Vad vi vet är att det kommer att bli en mer osäker omvärld och en mer hätsk stämning mellan flera länder på grund av bristande förtroende.

Läs hela

Kommentar: USA lämnar Iranavtalet

I kväll svensk tid bekräftade USAs president Donald Trump det som många redan befarat, USA lämnar Iranavtalet. Beslutet att lämna avtalet är oansvarigt och sätter hela icke-spridningsregimen i gungning och risken för att kärnvapen kommer till användning ökar markant. Det är inte den rätta vägen att gå för att nå hållbar fred och säkerhet. Detta beslut kan även komma att äventyra de kommande samtalen med Nordkorea och riskerar att få stora konsekvenser för säkerhetsläget i Mellanöstern.

Läs hela

Historien upprepar sig

Av: Svenska Läkare mot Kärnvapen och Internationella Kvinnoförbundet för Fred & Frihet, IKFF 

Första veckan av NPT PrepCom är snart slut. Konferensen pågår i ytterligare en vecka där icke-spridning och kärnkraft kommer att diskuteras (NPT består av tre pelare: nedrustning, icke-spridning och rätten till fredlig användning av kärnkraft). Första veckans fokus på nedrustning har dessvärre inte skilt sig mycket från den förra NPT-cykeln som pågick 2012–2015 och som beskrivs som ett misslyckande.

Läs hela

AP-fonderna investerar miljarder i kärnvapen

1-4 AP-fonden investerar 6,2 miljarder i bolag kopplade till kärnvapen. De etiska riktlinjer som AP 1-4 ska följa hänvisar till de internationella konventioner som Sverige har skrivit under, till exempel NPT. Dock investerar AP 1-2 i ett indiskt bolag direkt kopplade till Indiens kärnvapen. Vi kommenterar i Dagens Nyheteroch menar att det är oansvarigt av AP-fonderna att investera i kärnvapen och att det går emot regeringens ambitioner.

Läs hela

PRESS: Nobelpristagaren ICAN i möte med försvarsminister Peter Hultqvist

Idag träffar företrädare för ICAN, den internationella kampanjen för kärnvapen-nedrustning, försvarsminister Peter Hultqvist för att diskutera FN:s konvention om kärnvapenförbud. Frågor som Sveriges samarbete med Nato, ickespridningsavtalet (NPT) samt hur kärnvapenkonventionen kan användas i såväl kärnvapenstater, paraplystater som i kärnvapenfria stater i arbetet för nedrustning, där Sverige som ett alliansfritt land kan ta en ledande roll, kommer att diskuteras.

Läs hela

Med ilskan som drivkraft

Av: Clara Levin 

Jag är så arg och besviken på hur världen fungerar. Den stillastående internationella politiken som kärnvapenstaterna förespråkar, upprustningen som gör världen till en allt mer osäker plats där ett litet misstag kan förinta en hel stad, är oroväckande. Hur är det möjlig att ens argumentera för att fortsätta att producera kärnvapen? Hur kan det som ses som realistiskt att fortsätta denna maktordning och gisslantagande? Det här är frågor jag ställer varje dag, men jag får aldrig riktigt några svar.

Läs hela

USA:s nya strategiska kärnvapenstrategi visar behovet av ett kärnvapenförbud

Av: Gunnar Westberg 

Så här skulle man kunna sammanfatta nyheterna i den nya amerikanska kärnvapenstrategin, Nuclear Posture Review, som publicerades för några dagar sedan av den amerikanska regeringen:

  • Vi kan utkämpa och vinna ett begränsat kärnvapenkrig.
  • Vi är beredda att använda kärnvapen mot en attack med konventionella vapen.
  • Vi kan komma att överväga användning av kärnvapen mot ett kärnvapenfritt land.
  • Vi bryr oss inte om våra skyldigheter enligt icke-spridningsavtalet NPT, Artikel VI.
  • Vi bekymrar oss inte om klimateffekter av kärnvapenkrig.
Läs hela

Ryska undervattensdrönare kan bära kärnvapen

Enligt nya läckta uppgifter från Pentagon har Ryssland utvecklat undervattensdrönare som kan bära kärnvapen, det skriver SVT Nyheter 22 januari 2018.

Att Ryssland uppgraderar med nya kärnvapensystem är inte bara omdömeslöst och brott mot intentionerna i Icke-spridningsavtalet NPT. Det bryter även mot de normer som den nyligen antagna FN-konventionen om förbud mot kärnvapen verkar för. Vi fördömer denna omdömeslösa utveckling som dränerar landet på resurser och sätter civilbefolkningens säkerhet på spel.

Läs hela

Medlemmar i media

Den 20 januari kan det läsas om och av föreningen i två lokaltidningar.

En intervju med Christina Vigre Lundius och Klas Lundius av lokaltidningen i Perstorp om deras engagemang i kärnvapenfrågan.

I Hela Hälsingland publicerades en insändare skriven av Ann-Britt Lindmark-Lagerwall om att befria mänskligheten och planeten från kärnvapen.

Läs hela

Kärnvapen ger osäkerhet, inte fred

Den senaste tidens debatt väcker frågor om avskräckning och ifrågasätter om det verkligen fungerar. Samhället idag skiljer sig från hur det såg ut under Kalla kriget och vad som fungerade då, under 1980-talet är inte säkert att det fungerar i vår tid nu. 2016 skrev professor Peter Wallensteen denna artikel om att kärnvapen skapar osäkerhet, inte fred till vår publikation En osäker värld och artikeln publicerades även i vår medlemstidning Läkare mot kärnvapen #146.

Av: Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet

Läs hela

Läkare mot Kärnvapen i media

I december var Läkare mot Kärnvapen och ICAN i ropet i och med utdelningen av Nobels fredspris.

Gunnar Westberg publicerades i Läkartidningen den 4 december.
Josefin Lind deltog i Nordegren och Epstein i P1 den 5 december.
Andreas Tolf intervjuades i Läkartidningen den 5 december.
Josefin Lind deltog i Morgonstudion den 7 december.

Se även Fredsprisutdelningen från Oslo den 10 december och Fredspriskonserten som hölls i ICANs ära den 11 december.

Läs hela

Läkarupprop för FN:s kärnvapenkonvention

Vi ansluter oss till budskapet från World Medical Association, International Physicians for the Prevention of Nuclear War och andra humanitära organisationer i vår uppmaning till den svenska regeringen och riksdagen att skyndsamt underteckna och ratificera FN:s kärnvapenkonvention, så att den kan träda i kraft och implementeras.

Läs hela